Handling i ”Lejonkungen”

Lejonkungen Den första filmen inleds med att kung Mufasa och drottning Sarabis nyfödde son, Simba, visas upp inför en gigantisk samling av djur vid Lejonklippan. Alla lever i det fiktiva landet Lejonriket i Afrika. Kung för alla djuren är än så länge Mufasa, lejonhannen som är Simbas pappa, men Scar, Mufasas yngre bror planerar hur han ska kunna mörda Mufasa för att ta över platsen som kung istället för Simba.

>> Köp Lejonkungen på Blu-ray på FILMHYLLAN.NU!

När Simba har blivit lite äldre så lockar Scar honom till elefantkyrkogården som ligger utanför Lejonriket. Hans far Mufasa har förbjudit honom att gå dit, men Scar vet att Simba är nyfiken och att han kommer att gå dit i alla fall. Simba tar med sin bästa vän Nala och väl framme blir de jagade av tre hyenor. Scar hoppas på att hyenorna ska döda Simba, men Mufasa kommer och räddar honom. Då Scar inte lyckas med sin plan lurar han istället ner Simba i en kanjon, dit hyenorna jagar ner en stor flock med gnuer. Mufasa räddar återigen Simba, men Scar kastar ner Mufasa mitt i den vettskrämda hjorden med djur så att Mufasa dör. Efter hans död lyckas Scar få Simba att tro att han bär ansvaret för faderns död och därför flyr Simba iväg från Lejonriket, ensam, rädd och skuldmedveten. Scar beordrar de tre hyenorna att följa efter och döda Simba. Dock misslyckas hyenorna med detta, men det berättar de inte för Scar. Scar, i sin tur, tror nu att Simba är död precis som Mufasa och därför självutnämner han sig till kung över Lejonriket och en hård tid börjar där.

Under tiden vandrar Simba runt i öknen och djungeln och efter ett långt tag stöter han på surikaten Timon och vårtsvinet Pumbaa som adopterar och föder upp honom i djungeln. Timon och Pumbaas motto är ”Hakuna Matata” som är swahili och betyder ”inga bekymmer”. Efter flera år stöter de återigen på Nala som övertalar Simba att återvända hem för att ta sin plats som den rättmätiga kungen, men det är svårare än han trott.

Lejonkungen II – Simbas skatt
I andra filmen har Simba och Nala fått varandra och Simba är nu den rättmätige kungen över Lejonriket. De har fått en dotter, Kiara. Handlingen i Lejonkungen II kretsar just kring Kiara och den unge lejonhannen Kovu som tillhör en fientligt sinnad flock som kallas för de Utstötta. Denna flock består av lejon som stod på Scars sida en gång i tiden och flocken leds av Kuvos mor Zira. Hon vill hämnas på Simba och göra Kuvo till kung, men Kuvo själv är inte så intresserad. Kuvo och Kiara blir barndomsvänner och så småningom förälskade, som en riktig Romeo och Julia historia. Zira vill att Kuvo ska försöka döda både Simba och Kiara. Han blir beskylld för förräderi av båda flockarna och diverse händelser inträffas. Men så småningom lyckas kärleksparet att få flockarna att sluta fred och de Utstötta för bli medborgare i Simbas Lejonrike.

Lejonkungen III – Hakuna Matata
Denna film utspelar sig före, under och efter den första Lejonkungen filmen. Men i denna film får man följa Timon och Pumbaas version. De var hela tiden i närheten och var inblandade i mycket av det som hände i den första filmen. Ordspråket och livsstilen Hakuna Matata får stort utrymme i filmen och sången med samma namn skapades för att beskriva livsstilens innebörd.

Filmmusiken från ”Lejonkungen”

Flera av låtarna i ”Lejonkungen” har blivit oerhört populära världen över, bland annat ”Can you feel the love tonight” med Elton John.